Kosthold i barnehage og SFO

Et sunt kosthold er sammen med regelmessig fysisk aktivitet et grunnlag for god helse og minsker risikoen for utvikling av hjerte- og karsykdommer, kreft, overvekt og type 2-diabetes. Anbefalingene fra Helsedirektoratet tar sikte på å minske risikoen for disse sykdommene som har sammenheng med kosthold, fysisk aktivitet og stillesitting.

Horten kommune og HOPP bygger alle sine kostholdstiltak på disse anbefalingene fra Helsedirektoratet.  

Standard kostholdsplaner og felles innkjøpsavtale

Alle barnehager, skoler/SFO serverer de samme produktene som handles inn fra felles leverandør. Produktene er kvalitetssikret av kommunens ernæringsrådgiver og tilsvarer anbefalinger når det gjelder salt, sukker, fett, kjøtt, grønnsaker, frukt/bær, nøtter/bønner/linser og fisk. Det er etablert en felles innkjøpsavtale, hvor MENY vant anbudsrunden og leverer matvarer til hele oppvekst. Et unntak fra rammeavtalen muliggjør å handle lokal «Horten lokalhandel», hvor barnehager og SFO bestiller grønnsaker hos de økologisk gårde i sesong.

I Horten kommune er det politisk vedtak om 15 prosent økologisk mat i hele kommunen. 

Mat i barnehagen og SFO

Det serveres varm mat 1-2 ganger pr uke. Ellers blir det servert grovt brød med sunt pålegg, grønnsaker og frukt og lignende.

Alle har fokus på matsvinn og det måles matsvinn i barnehage og SFO hver ½ år – De som har best resultat mottar vandrepokal.

HOPP- og sjømatsfestival arrangeres fire ganger hvert år. (tre festivaler i barnehagen og en på SFO). På festivalen i SFO deltar ungdomsskoleelever og arrangerer aktiviteter for SFO-elevene. Festivalene gjennomføres i samarbeid med Fiskesprell.  

Matverksted gjennomføres i samarbeid med barnebibliotek og HOPP for 3-4 trinns SFO elever.  

I skolehageprosjektet på Granly skolehage SFO samarbeider de med Frivillighetssentralen. Voksne med innvandrerbakgrunn hjelper Granly skole SFO med å drifte skolehagen og lager mat sammen med elevene. Dette bidrar til samarbeid og inkludering og elevene får læring på en spennende arena.

Kjøkkenhageprosjektet i barnehagene har egne hager i samarbeid med lokale bønder der de dyrker egne grønnsaker. 

Skole- og barnehage-hagene har et langsiktig mål om å øke matberedskapen i Norge.

Matpakkebrosjyre – foreldresamarbeid

HOPP har utviklet egen matpakkebrosjyre til barnehager, barneskoler og ungdomsskoler

Brosjyren gir konkrete råd og tips om matpakker og beskriver hvorfor dette er viktig. Det vektlegges muntlig informasjon når brosjyren skal deles ut. Enten på foreldremøter eller i klasserommet, slik at foreldre og barn får et forhold til brosjyren.

Det meldes om en betraktelig forbedring av matpakker etter dette arbeidet startet.

Last ned matpakke-brosjyre (PDF, 2 MB) for barnehager og grunnskole (PDF, 2 MB)

Last ned matpakke-brosjyre (PDF, 3 MB) for ungdom (PDF, 3 MB)

Undervisning i grunnskolen  

Det er obligatorisk undervisning om kostrådene på 6. og 9 trinn

Skolefrokost ungdomsskole

Tiltaket ble foreslått på bakgrunn av nasjonal kartlegging ( skolemåltid) og en intern spørreundersøkelse blant alle ungdomsskoleelever i Horten kommune, hvor 40 % oppga at de ikke spiser frokost. Det er gratis frokost 2 dager pr uke på alle ungdomsskolene og vi har en oppslutning på ca 40 % av elevmassen – hvilket tilsvarer resultatet fra spørreundersøkelsen. Hver skole har opprettet 1-2 frokostkontakter som står for serveringen og produkter bestilles fra egen frokostproduktliste, som bygger på listen fra SFO og barnehager.

Barnas oppskriftssamling

  • Alle menyer som er utarbeidet og serveres på SFO legges i en mappe til barna så de kan lage denne maten hjemme.
  • Menyene baserer seg på et bærekraftig kosthold med enkle retter, gode råvarer og mye fisk og grønnsaker.
  • Mange barn har oppgitt i evaluering at de har begynt å spise fisk etter dette og ønsker å lage mer fisk hjemme, sammen med foreldre. Det ble derfor nødvendig å utvikle et verktøy så de fikk mulighet til det.

Kostråd fra Helsedirektoratet

Kroppen trenger at vi får i oss flere næringsstoffer hver dag for at vi skal fungere godt her og nå, men også for at vi skal holde oss friske og forebygge kronisk sykdom.

Følger du kostrådene reduserer du risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, høyt blodtrykk, flere former for kreft, beinskjørhet, tannråte, overvekt og fedme. Du vil også få dekket kroppens behov for næringsstoffer.

Det er ikke én matvaregruppe som er løsningen på et sunt kosthold, det er hvordan vi setter sammen maten og variasjon i hva vi spiser. Rådene gir veiledning om hvilke matvarer du bør spise mye av og hvilke du bør spise litt mindre av. Du kan tilpasse hvert kostråd etter egne preferanser.

Kostrådene gjelder for alle voksne, og barn over to år. Der kostrådene gir råd om en bestemt mengde av en matvare, for eksempel i antall desiliter eller gram gjelder dette for en voksen person. Barn kan spise de samme måltidene som voksne, men ha mindre porsjoner.

Gravide, ammende og personer med sykdom kan ha behov for å tilpasse kostholdet.

Les mer om rådene på kosthold og ernæring - Helsenorge