Årsplan Gartnerløkka barnehage

10 Samarbeid mellom hjem og barnehage

Samarbeid mellom hjem og barnehage

Samarbeidet mellom hjemmet og barnehagen skal alltid ha barnets beste som mål. Foreldrene og barnehagens personale har et felles ansvar for barnets trivsel og utvikling. Barnehagen skal legge til rette for foreldresamarbeidet og god dialog med foreldrene.

Foreldresamarbeid

Foreldre og barnehagens personale har et felles ansvar for barns trivsel og utvikling. Det daglige samarbeidet mellom hjem og barnehage må bygge på gjensidig åpenhet og tillit. Foreldre må kunne stole på at de kan ta opp det som opptar dem i forhold til barnet og barnehagen, selv om det skulle innebære kritikk. Foreldrene må gjøres kjent med personalets generelle taushetsplikt og spesielle opplysningsplikt i forhold til barneverntjenesten.

To begrep i loven, samarbeid og forståelse, dekker ulike sider ved kontak­ten mellom barnehagen og foreldrene. Med forståelse menes gjensidig respekt og anerkjennelse for hverandres ansvar og oppgaver i forhold til barnet. Med samarbeid menes regelmessig kontakt der informasjon og begrunnelser utveksles. Spørsmål knyttet til barnets trivsel og utvikling samt barnehagens pedagogiske virksomhet skal drøftes. Samarbeidet skal gi mulighet til å bygge en nødvendig, gjensidig forståelse for de dilemmaer som kan oppstå når hensynet til et enkelt barn må ses i forhold til barnegruppen. Personalet må arbeide for å finne balanse mellom respekt for foreldrenes prioriteringer og å ivareta barns rettigheter og grunnleggende fellesverdier som barnehagen er forpliktet på.

Foreldrerådets arbeidsutvalg

Alle foreldre som har barn i barnehage, er medlemmer av foreldrerådet. Foreldrerådet velger et arbeidsutvalg (FAU) som skal fungere som et styre for foreldrerådet.

I Gartnerløkka barnehage består FAU av foreldremedlemmer fra alle barnegruppene. Valg av foreldrerepresentant er hver høst på foreldremøtet.

FAU er foreldrenes talerør. Deres synspunkter skal bli hørt og tatt hensyn til. I saker som omhandler innflytelse på barnehagens virksomhet, vurdering av barnehagen, endring og utvikling, kan foreldre ta kontakt med FAU for å fremme slike saker, eventuelt tar FAU selv initiativ til oppgaver.

FAU behandler saker som angår hele barnehagen. Saker for hvert enkelt barn tas opp med styrer. Barnehageledelsen kan også ta opp saker via FAU.

Samarbeidsutvalget

SU er forkortelsen for Samarbeidsutvalget. Samarbeidsutvalget har rett til å uttale seg i saker som gjelder barnehagen. Det betyr at SU kan behandle og gi råd om alt fra overordnede mål og planer, pedagogisk organisering, til utvikling av barnehageanlegget, trafikksikkerhet og håndtering av mobbing og uønsket adferd. Kort sagt alt som angår barnehagehverdagen.

Samarbeidsutvalget kan være høringsinstans i barnehagepolitiske saker. Samarbeidsutvalget består av foreldre/foresatte og ansatte i barnehagen, slik at hver gruppe er likt representert. Barnehagens eier kan delta etter eget ønske, men ikke med flere representanter enn hver av de andre gruppene.

Alle foreldre kan melde saker via e-post til sin FAU representant ved avdelingen barnet går i eller via e-post til FAU leder. Samarbeidsutvalget kan selv ta initiativ til saker.

Alle saker bør meldes skriftlig, være godt forberedt og inneholde forslag til vedtak.

 Samarbeidsutvalget møter to ganger i året, eller ved behov.