Vedtekter for SFO i Hortenskolen
Vedtatt av kommunestyret i Horten kommune. Gjelder fra 01.08.24
§1. Formål
1.1 I nært samarbeid med hjemmene skal skolefritidsordningen (SFO) være et tilsyns- og aktivitetstilbud for barn fra 1. – 4. årstrinn, og for barn med særskilte behov på 1. – 7. årstrinn.
1.2 Skolefritidsordningen skal preges av det samme menneskesyn og det samme verdisett som er nedfelt i Opplæringslova, Rammeplan for SFO, læreplaner og skolens øvrige plandokumenter.
§2. Daglig oppholdstid og årlig åpningstid
2.1 Barn kan få plass fra 1 dag til 5 dager pr. uke i SFO. Det gis også mulighet for kun morgentilbud. Det avtales med leder av SFO hvilke ukedager som skal benyttes.
2.2 Den daglige åpningstida er kl. 06.45 – 16.30.
2.3 Kjernetiden i SFO ligger etter endt undervisningstid fordelt på ukas fem dager. Fordeling av timene gjøres på den enkelte skole. Kjernetiden er også tilgjengelig i skolens ferier.
2.4 SFO er åpen alle ordinære arbeidsdager med unntak av dagene mellom jul og nyttår, påskeuka og 4 uker i juli hvorav 3 av ukene er sammenfallende med ferien i Hortensbarnehagen. I tillegg er SFO stengt i de til enhver tid avtalefestede antall planleggings –/ kursdager pr. år.
§3. Aktiviteter og innhold
3.1 Tilbudet skal være med på å dekke barnas behov for tilsyn, omsorg, lek og aktiviteter i samspill med skolen og barnas nærmiljø.
3.2 Tilbudet kan også omfatte måltider.
§4. Eierforhold og styring
4.1 Skolefritidsordningene eies og drives av Horten kommune etter de retningslinjer som er vedtatt av Kommunestyret, § 13.7 i Opplæringslova med forskrifter og de krav som gjelder for tildeling av statstilskudd. Skolefritidsordningene er normalt lokalisert til kommunens barneskoler. Private ordninger som godkjennes jfr. § 3.2 kan være lokalisert andre steder enn ved kommunens barneskoler.
4.2 Private ordninger kan godkjennes på lik linje med de offentlige. Kommunedirektøren er i så tilfelle godkjenningsinstans.
4.3 Hovedutvalget for kultur, oppvekst og familie har det politiske ansvaret for forvaltningen av skolefritidsordningene i kommunen
4.4 Rektor har det faglige og administrative ansvaret for skolefritidsordningen ved sin skole.
4.5 SFO skal være representert i skolens samarbeidsutvalg med leder av SFO og en foreldrerepresentant.
§5. Søknads – og endringsprosedyrer
Søknad om og endring av plass ved skolefritidsordningen gjøres elektronisk i en egen portal. Portalen finnes på Horten kommunes hjemmesider.
§6. Opptaksmyndighet
Rektor ved den skolen SFO er lokalisert, er opptaksmyndighet.
§7. Opptaksperiode
Barn på 1. – 4.trinn får plass etter søknad (se § 5). Den tildelte plassen beholdes t.o.m. 4. klasse dersom plassen ikke endres, sies opp eller misligholdes. Barn med særskilte behov på 5. – 7.trinn kan også få plass etter søknad.
§8. Oppsigelse av plass
Oppsigelsestiden er 1 måned og gjøres gjeldende fra den 1. i påfølgende måned. Oppsigelsen gjøres elektronisk i en egen portal (se § 5). Siste frist for oppsigelse før skoleårets slutt er 31.mai. Oppsigelse mellom 1.juni og 31.juli medfører betaling i september for august.
§9. Endring av plasstype
Endring av plass gjøres elektronisk i egen portal (se § 5) med minst 1 måneders varslingstid og gjøres gjeldende fra den 1. i påfølgende måned. Melding om redusert plass mellom 1.juni og 31.juli medfører betaling i september for august med uendret sats.
§10. Foreldrebetaling
10.1 Betalingssatsene fastsettes av Kommunestyret.
10.2 Betalingen fordeles på 11 måneder pr. år, også om barna ikke møter alle dager. (Juli er betalingsfri, dvs. ingen faktura i august, og regnes ikke med i oppsigelsestiden). Betaling for SFO - plassen skjer etterskuddsvis innen 15. i hver måned ved tilsendt faktura, som har grunnlag i gjeldende avtale.
10.3 Plass i skolefritidsordningen betales fra den dato plassen tilbys familien. For oppstart etter sommerferien gjelder alltid betaling fra 1.august.
10.4 Barn som har rett til gratis kjernetid i tråd med Stortingets vedtak, vil få kjernetiden fratrukket foreldrebetalingen. Det gis ikke fratrekk for kjernetid på foreldrebetaling ved kjøp av kun morgentilbud. Tilbudet om gratis kjernetid inkludere ikke mat. Kostpenger må betales i henhold til gjeldende satser.
10.5 Dersom flere søsken har plass i SFO, gis søskenmoderasjon etter følgende satser:
- Det gis 25 % moderasjon på foreldrebetaling for det 2.barnet
- Det gis 30 % moderasjon på foreldrebetaling for det 3.barnet (og oppover)
Moderasjonen beregnes på den plasstypen som har høyest beløp. Det gis ikke søskenmoderasjon på kostpenger. Ordningen gjelder ikke for søsken som har ulik bostedsadresse.
10.6 Kommunen skal etter søknad gi reduksjon i foreldrebetaling for skolefritidsordningen slik at den pr. elev utgjør maksimalt 6% prosent av inntektene til husholdningen dersom:
a) foreldrebetalingen for et skoleår utgjør mer enn 6% av inntektene til husholdningen det siste året, eller
b) det er en varig nedgang i inntektene til husholdningen inneværende skoleår som gjør at foreldrebetalingen for et skoleår utgjør mer enn seks prosent av inntektene til husholdningen.
Husholdninger med samlet skattepliktig person- og kapitalinntekt (brutto og før skatt) under 6% av foreldrebetalingen for SFO-plassen, kan søke om redusert foreldrebetaling. Det gis ikke moderasjon på kost- og aktivitetspenger. Det kan søkes om reduksjon i foreldrebetaling gjennom hele året. Inntektsgradert foreldrebetaling trer i kraft 1. dag i måneden etter at søknaden er innvilget og har ikke tilbakevirkende kraft
Når søknader om moderasjon behandles, skal ordinær pris på SFO-tilbudet legges til grunn i beregning av moderasjon. Gratis kjernetid kommer til fratrekk etter at moderasjon er innvilget.
10.7 Manglende foreldrebetaling medfører et varsel om inkasso. Innkreving følger kommunens rutiner. Dersom betaling uteblir i to måneder, kan rektor frata et barn plassen. Barn som har mistet plassen på grunn av manglende betaling tildeles ikke ny plass før det skyldige beløpet i sin helhet er betalt.
10.8 For barn med særskilte behov som har SFO-tilbud i 5.-7. kl. skal det ikke innkreves egenbetaling fra foreldrene
§11. Leke - og oppholdsarealer
SFO skal ha lokaler i tilknytning til skolen og disponerer rom - og lekearealer i et sambruk med skolens øvrige aktiviteter.
§12. Bemanning
SFO ved den enkelte skole skal ha en daglig leder og et nødvendig antall medarbeidere/assistenter ut fra størrelse og behov, som plassering av lokale, sammensetning av barnegruppen, sikkerhet m.m. jf. vedtatt bemanningsnorm for skolefritidsordningen i Horten Kommune.
Tillegg § 12: Leder for skolefritidsordningen ved de enkelte skoler skal ha pedagogisk høyskoleutdanning (eller tilsvarende utdanning)
Les vedtekter for SFO i Hortenskolen (PDF, 189 kB)