Kommuneøkonomi på 1-2-3

Like sikkert som at fargene på trærne endrer seg og dagene blir kortere, dukker debatten om budsjetter, stat- og kommuneøkonomi frem i nyhetsbildet i høstmånedene. Synes du, som mange andre, at kommuneøkonomi er litt kronglete å forstå seg på? Her er en rask innføring!

Hvordan sikrer kommunen god økonomi samtidig som de leverer viktige tjenester til deg som innbygger? Dette skjer gjennom et alltid levende føringsdokument det snakkes mye om: Økonomi og handlingsplan.

1: Planlegging gjennom året

Arbeidet med økonomi- og handlingsplanen pågår hele året. Prognoser lages for inntekter og utgifter samt nye investeringer, inkludert skatteinntekter og føringer fra blant annet Statsbudsjett og Statsforvalter. Eksterne faktorer som renter, verdensøkonomi og endringer i befolkningen påvirker også planen. Basert på alle disse analysene og kalkylene, sørger rådgivere fra alle områder i kommunen (på vegne av Kommunedirektøren) for å ha best mulig forutsetninger for å kunne anbefale en realistisk og sunn økonomi for kommunens politikere, som deretter tar sine avgjørelser på vegne av velgerne sine – altså deg som innbygger.

Etter mange måneders arbeid legger så Kommunedirektøren frem et forslag for innbyggerne og politikerne. Fra da av ligger planen og det videre arbeidet med økonomi og handlingsplan hos politikerne.

2: Politisk behandling

Formelt sett er det Formannskapet som mottar forslaget fra Kommunedirektøren, som igjen vil foreslå sine tilpasninger og justeringer. Denne innstillingen (som kan være annerledes enn Kommunedirektørens forslag) blir deretter offentlig (altså åpen for alle!) i 14 dager slik at innbyggere og politikerne kan gi sine innspill. Dette er perioden hvor du som innbygger kan påvirke gjennom å delta aktivt i den politiske debatten.

Etter fjorten dagers diskusjoner og debattering i partiene behandles planen i kommunestyret

3: Vedtak av økonomi- og handlingsplan

Den endelige økonomi- og handlingsplanen for fireårsperioden skal da vedtas i kommunestyret. Når den politiske ledelsen har bestemt seg for sin plan og sitt budsjett, legger dette føringer tilbake til Kommunedirektøren, som så må oppdatere tall og planer for perioden. Selv om Kommunedirektøren kan ha foreslått noe helt annet, er det politikernes vedtak som skal følges. Fra nå av er det den politisk vedtatte planen som gjelder. 

…Og så, litt inn i det nye året, går man løs på nytt, og et nytt økonomiår kan begynne.