En fremmed art er en organisme som ikke forekommer naturlig i Norge. Reise, handel og mildere klima er noen av årsakene som bidrar til spredning av nye fremmede arter i Norge.
Mange av de fremmede artene som finnes i Norge er ikke skadelige for naturmangfoldet, men enkelte arter gjør stor skade i områdene de spres til. Disse artene kan true det lokale dyre- og plantelivet og er en av de største påvirkningene på naturen.
Myndighetene har laget en Forskrift om fremmede organismer, som inneholder en forbudsliste med de mest skadelige fremmede organismene og regler for de som vil bringe inn eller sette ut fremmede arter.
Hageplanter som lupin, rynkerose, kanadagullris, parkslirekne og gullregn er det ikke tillatt å selge ved hagesentre, og det er heller ikke lov å plante disse i hager, parker og andre områder.
Hvordan stoppe spredning av fremmede arter
Hvis du har fremmede arter i hagen, er det viktig å stoppe dem fra å spre seg. Et viktig tiltak er å kaste hageavfall på riktig måte. Du kan lære mer om hvordan du kan stoppe spredningen av fremmede arter på Vesar sine hjemmesider.
Har du sett noe som kan være en fremmed art?
Vi vil gjerne vite om fremmede arter slik at bekjempelse kan vurderes. Du kan bidra med å registrere fremmede arter i Horten. Send oss en e-post med dine observasjoner.
Hvis du ser en plante eller et dyr som kan være en fremmed skadelig art, kan du gå inn på Fremmedsartslista på artsdatabanken.no for å lese om de ulike artene der.
Hvis du er usikker på hvilken art du har funnet, kan du bruke appen «Artsorakelet» som vil gi deg navnet på dyret, planten eller soppen du har tatt bilde av. Les mer om hvordan du kan bruke appen på Artsdatabanken sine nettsider.
Registrer dine observasjoner
Du kan også registrere observasjoner av fremmede arter på artsobservasjoner.no, som er en nasjonal kunnskapsdugnad for å samle informasjon om arter.
https://artsobservasjoner.no/
Observasjonene blir kvalitetssikret av fagfolk før de havner i Artskart.