Helhetlig plan for å redde Oslofjorden

Oslofjorden er en av Norges mest artsrike fjorder og verdsatte naturressurser. Den er en viktig kilde til biologisk mangfold, rekreasjon og kulturhistorie. 

Nå står Oslofjorden overfor store utfordringer og har over flere år vist kraftig nedgang i marine arter og stadig dårligere vannkvalitet. Dette er en utvikling som krever oppmerksomhet og handling fra oss alle.  

Hvilke utfordringer står fjorden ovenfor:

  1. Nedgang i marine arter - Arter som torsk, blåskjell og andre nøkkelarter har gått drastisk tilbake. Dette svekker hele økosystemet i fjorden.  
  2. Forurensning - Nitrogen og fosfor fra kloakk, landbruk og bebygde områder har ført til kraftig vekst av alger. Dette fører til mindre oksygen i fjorden som igjen påvirker de andre artene som lever der. 
  3. Klimaendringer - Havtemperaturen stiger og fjorden utsettes for mer ekstremvær. Dette forsterker de eksisterende problemene og skaper ubalanse i økosystemet.  

Hvordan jobber vi for en frisk fjord?

På oppdrag fra regjeringen utarbeidet Miljødirektoratet en «Helhetlig plan for en ren og rik Oslofjord med et aktivt friluftsliv». I planen er det beskrevet en rekke tiltak som skal gjennomføres for å bedre tilstanden i Oslofjorden. 

Se tiltak for en frisk fjord

Tiltak for en frisk fjord