Grunnforhold og kvikkleire i Horten

Hva er kvikkleire?

Kvikkleire er leire som ved overbelastning eller omrøring går over fra sin vanlige faste tilstand og blir lett flytende. Det er relativt få slike leirområder i Horten kommune og det er ingen grunn til å tro at det skal skje et ras her. 

Marin leire finner vi i områder som består av gammel havbunn. Leire består av mange små partikler som er bundet sammen med saltforbindelser. Bindingene kan brytes når salter over tid blir vasket ut av leiren gjennom stor vanngjennomstrømming eller når man får fysisk eller mekanisk påkjenning i massene. Strukturen i leiren vil da endres og leiren blir det vi kaller for kvikk og får en flytende form. 

Funn av marin leire betyr ikke at byggegrunnen er usikker. Avgjørende faktorer kan være leirens metningsgrad, omfang, dybde, terreng og mulighet for stabiliserende tiltak. Er det påvist kvikkleire i et område kan det altså fortsatt bygges og utvikles, men det kan føre til endringer i prosjektet. I noen tilfeller vil det ikke være aktuelt å gi tillatelse til bygging. 

Hva sier NVE om kvikkleire i Horten kommune?

Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) har ansvar for å ivareta de statlige forvaltningsoppgavene innenfor skredforebygging. Det er lommer med kvikkleire også i Horten kommune og det kan i teorien skje et skred alle steder som ligger under marin grense, men i Hortensområdet er det ingen grunn til å tro at det vil skje.

Ved planlegging av nye boligområder, næringsområder og infrastruktur er grunnforhold alltid et tema som blir kartlagt. Kommunen kan etter søknad gi statlige tilskuddsmidler (spesielle miljøtiltak i landbruket) til erosjonssikring i elvekanter. Kommunen har også oppgaver som beredskapsmyndighet der rassikring er ett av flere tema. 

Grunnforhold ved byggesaker:

For å kunne tillate utbygging må områdestabiliteten være vurdert og ivaretatt. Det vil si at ved mistanke om kvikkleire og områdeskred skal det dokumenteres at det er sikker byggegrunn eller at sikker byggegrunn kan oppnås. Det kreves derfor grundige undersøkelser. 

Kommuneplanens arealdel har bestemmelser om krav om stabil grunn/geoteknisk vurdering og prosjektering. Gjennom plankrav blir grunnforholdene vurdert for nye byggeområder. Gjennom reguleringsplanen med plandokumenter fremgår det hvordan lokal stabilitet ivaretas i byggesaken. 

Kravene til undersøkelser og evalueringer av grunnforhold varierer. Analyse og nødvendige undersøkelser må videre utføres av foretak og personer med tilstrekkelige kvalifikasjoner, og legges ved alle byggesaker der dette må foreligge. Hvis byggetiltaket øker risikoen for skred, vil det kreves at det gjennomføres tiltak for å hindre dette. 

Kartlagte kvikkleiresoner i Horten: