Horten har to byer og tre tettsteder som alle har egenart, karakter og et hyggelig småbypreg. I Horten har vi nytt og gammelt, høyt og lavt, og mulighet for å bo både landlig og sentralt. Den urbane utviklingen skjer i og i tilknytning til eksisterende byer og tettsteder.
Stedene og byene skal utvikles videre, og det er laget arealplaner som gir områdevise avklaringer og er tilpasset de ulike stedenes utviklingspotensial.
Sist endret 09.01.2025 12:25
Horten sentrum
Horten sentrum skal utvikles videre som kommunens urbane tyngdepunkt. Kommunedelplanen for Horten sentrum (sentrumsplanen) legger rammer som skal styrke og utvikle Horten sentrum som en attraktiv by å bo i, besøke og drive næring i. Sentrum med omkringliggende områder har 20 000 innbyggere, hvorav sentrumskjernen har omtrent 5000 innbyggere.
Rundt sentrum, og langs fjorden, ligger det to transformasjonsområder, hvor det legges opp til trinnvis utvikling i årene som kommer. Rett utenfor sentrum ligger også det kulturhistoriske området Karljohansvern. Områdeplaner for Indre havn, Horten havn og Karljohansvern gir områdevise avklaringer for videre utvikling her.
Åsgårdstrand
Åsgårdstrand har i overkant av 3150 innbyggere. Åsgårdstrand har et kulturhistorisk særpreg, som historisk badeby og som kunstnerby. Stedet har tiltrukket seg kunstnere fra 1800- tallet og frem til i dag. Edvard Munchs liv og virke her gir byen internasjonal oppmerksomhet. Kunstnerbyen skal utvikles videre som by og tettsted, både for de som bor her og de som kommer på besøk. I den sentrale delen av Åsgårdstrand har det vært gjennomført en kulturhistorisk stedsanalyse (DIVE). Denne forteller i dybden om stedets rike kulturhistorie, og hvordan dette kan styrkes i stedets videre utvikling. Den har blitt innarbeidet i områdereguleringsplan for Åsgårdstrand (2018) som legger føringer for bevaring av kulturmiljøet og videre utvikling av stedet. Kommunen har i samarbeid med innbyggerne og foreninger også utarbeidet bystrategi Åsgårdstrand (2016) som er retningsgivende for hvordan stedet kan videreutvikles.
Skoppum
Skoppum har 2140 innbyggere. I forbindelse med intercityutbygging av Vestfoldbanen vil det bli etablert en ny jernbanestasjon på Skoppum. Det har blitt utarbeidet en kommunedelplan for Skoppum. Denne skal ivareta den videre utviklingen av Skoppum med de endrede forutsetninger som den nye jernbanestasjonen gir. I kommunedelplan for Skoppum er det avsatt flere utbyggingsområder og definert en utbyggingstakt på omtrent 30 boliger i året fram til 2032.
Omfanget av utbyggingen er omtrent 540 boliger. Kommunen jobber med et prosjekt for å utvikle miljølandsby på Skoppum som et ledd i bygging av attraktive boligområder.
Borre
Tettstedet Borre har i overkant av 1550 innbyggere. Her finnes også Campus Vestfold som er størst i Universitetet i Sørøst-Norge med om lag 6000 studenter og 500 ansatte. Et stort antall studenter bor i studentboliger på og ved Campus. Campus er sammen med nærings- og forskningsmiljø i området, et nav for utvikling og innovasjon. Det er pågående planarbeid for Campus Borre og Vestfold, for å styrke videre utvikling av universitetsområdet og styrke koblingen til tettstedet på Borre. Planprogram ble fastsatt i 2020, men vil i tråd med vedtak revideres i løpet av 2025.
Nykirke
Stedet har i underkant av 1200 innbyggere. Stedet har en dagligvarebutikk, og boligbebyggelsen er hovedsakelig plassert rundt Nøklegårdsfeltet og Klokkeråsen, og er i stor grad bestående av eneboliger og tomannsboliger. Nye Fagerheim skole stod klar i 2022 og har tilført Nykirke flere kvaliteter. Det er flere pågående prosesser på Nykirke som vil påvirke tettstedets videre utvikling, som etterbruk av jernbanespor og tilhørende arealer, samt den gamle skoletomta.
Informasjon om overordnede arealplaner for ulike deler av kommunen
Her finner du mer informasjon om de overordnete arealplanene for ulike deler av kommunen: