Folkehelse

I Horten kommune er vi opptatt av å prioritere forebygging og folkehelse for å skape best mulig livskvalitet for befolkningen vår. 

Folkehelsearbeid er samfunnets totale innsats for å opprettholde, bedre og fremme befolkningens helse gjennom å svekke faktorer som medfører helserisiko, og styrke faktorer som bidrar til bedre helse.

Hensynet til befolkningens helse skal ivaretas i kommunens og fylkeskommunens planlegging. Dette følger både av folkehelseloven og av plan- og bygningsloven § 3-1; planer skal ”fremme befolkningens helse og motvirke sosiale helseforskjeller”.   

Folkehelsekoordinator

Horten kommune har folkehelsekoordinator i 100 % stilling. 

Folkehelsekoordinator er organisert i Samfunnsutvikling og samarbeider bredt på tvers av alle kommunalområder.

Folkehelsekoordinatorens oppgaver

  • Drive systematisk og langsiktig samfunnsplanlegging for å bedre folkehelsen. 
  • Finne områder i kommunen hvor det trengs målrettet helsefremmende innsats. 
  • Koordinere forebyggende innsats i kommunene. 
  • Bidra til samarbeid mellom sektorer og tjenester. 
  • Styrke innsatsen for tidlig intervensjon. 
  • Holde et konstant fokus på behovet for forebygging og synliggjøre dette behovet. 
  • Ta ansvar for folkehelsearbeidet gjennom å ansvarliggjøre andre. 

Her i Horten

“Her i Horten 3” er Horten kommunes oversiktsdokument over befolkningens helsetilstand og påvirkningsfaktorer.

Folkehelseforholdene i Horten kommune er kartlagt ut i fra helsestatistikk, kartlegging av levekår og lokale data. Oversikten danner grunnlaget for et kunnskapsbasert, systematisk og langsiktig folkehelsearbeid i kommunen. Kunnskap om folkehelseforholdene er blant annet viktig for å ivareta levekår og folkehelse, når kommunen utarbeider planer og strategier. Dokumentet er også et kunnskapsgrunnlag for innbyggere, politikere og andre som ønsker kunnskap om helse- og levekårstilstanden i Horten kommune.

Folkehelseprofiler 

Hvert år utarbeider Folkehelseinstituttet folkehelseprofiler for kommunene i landet.  Horten kommune bruker folkehelseprofilene som en av flere kilder for å kartlegge helsetilstanden i kommunen og for å se hvilke innsatsområder som skal prioriteres. Målet med folkehelsearbeid er flere leveår med god helse i befolkningen og å redusere sosiale helseforskjeller. 

Ungdataundersøkelsen 

Våren 2024 svarte 2346 barn og ungdommer på barneskolen, ungdomsskolen og videregående skole i Horten på rundt 200 spørsmål om de fleste sider ved livet sitt. Det er godt over 80 % av ungdommene som går på skole i Horten. 

Her finner du rapportene som viser hva ungdommene svarte: 

 

Det er også utarbeidet en fylkesrapport for Vestfold:

Relevant planarbeid 

Systematisk folkehelsearbeid foregår på et overordnet nivå og skal være langsiktig. Det finnes mange planer i kommunen som bygger oppunder folkehelsearbeidet. Relevante planer for folkehelsearbeidet er blant annet:

 

Alle kommunens planer finner du i kommunens planoversikt.