Hva er mine rettigheter?
Pårørende er gitt rettigheter og oppgaver i lovverket. At du som pårørende har kunnskap om dine rettigheter, er til hjelp både for deg og den som er syk.
Involvering av pårørende
Alle pårørende har rett til generell veiledning og informasjon når de henvender seg til helse og omsorgstjenesten. Selv om de ansatte har taushetsplikt om pasientens sykdom eller andre personlige forhold så har de alltid lov til å snakke med deg som pårørende. De kan for gi deg generell informasjon, slik som:
- Kontaktinformasjon til helsetjenesten
- Rutiner, ansatte og tilbud
- Muligheten til å søke om hjelpemidler eller velferdsteknologi.
- Lovverket, saksbehandling og rettigheter
- Tilbud til pårørende, barn og voksne
- Informasjon om bruker- og pårørendeorganisasjoner
Helsepersonell bryter ikke taushetsplikten ved å lytte til deg som er pårørende. De bryter heller ikke taushetsplikten ved å snakke med deg om opplysninger du er kjent med fra før. Når du kjenner diagnosen til pasienten, kan personalet, uten å bryte taushetsplikten, snakke generelt om årsaker til tilstanden, symptomer, vanlig behandling og prognose.
Informasjon og involvering av pårørende er i første rekke relatert til pasientens behov for helsehjelp. Utgangspunktet er at du som pårørende skal være med å bidra til å ivareta den sykes interesser.
Nærmeste pårørende
Lovverket gir (hvis nærmere bestemte vilkår er oppfylt) den nærmeste pårørende både informasjonsrett, medvirkningsrett, uttalerett, beslutningsrett og klagerett.
Du kan lese mer om dette på disse nettsidene – utviklet av Pårørendesenteret.no.