Både ordfører og varaordfører har gjennom lov myndighet til å vie, men også politisk nøytrale personer fra administrasjonen har mulighet til å vie.'
Horten kommune ønsker dere til lykke med dagen og fremtiden!
Dette må du gjøre før du gifter deg
For å inngå ekteskap i Norge, må det først vurderes om ekteskapsvilkårene er oppfylt. Dette kalles prøving av ekteskapsvilkårene, og gjøres av folkeregisteret ved ditt regionale skattekontor. På bakgrunn av prøvingen, som kan ta inntil tre uker, vil folkeregisteret utstede en prøvingsattest. Denne attesten er gyldig i fire måneder fra utstedelse. Alle spørsmål knyttet til prøvingen må rettes til folkeregisteret ved ditt regionale skattekontor.
Skjemaet for å søke om prøvingsattest og annen info finner du hos Skatteetaten.
Søknadsskjema
Bestill time for borgerlig vielse via vårt digitale skjema
Du kan ta kontakt med Ritha Bye på tlf.: 975 50 009 mellom kl. 8.00-15.00, eller på e-post: ritha.bye@horten.kommune.no for å sjekke ledig tidspunkt og få svar på spørsmål.
Etter vigselen
Etter seremonien får dere med dere en midlertidig vigselsattest. Endelig vigselsattest blir ettersendt av folkeregisteret.
Skal navn endres etter vigselen, må dere ordne dette selv. Søknad om navneendring finnes på Skatteetatens sider.
Dersom du har endret navn og skal på bryllupsreise i utlandet, sørg for at navnet i passet stemmer med navnet på billetten. Hvis ikke kan du få problemer ved innsjekking.
Trenger du nytt pass?
Ta kontakt med politiet i ditt distrikt dersom du trenger nytt pass.
Ofte stilte spørsmål om borgerlig vigsel
Borgerlig vielse er gratis.
Vielsene foregår hovedsaklig på fredager mellom klokken 12.00 - 15.00.
Kommunen disponerer lokaler på Thon Hotel Horten i Jernbanegata 1. Den som foretar vielsen kan også reise til andre lokaler som brudeparet selv stiller med innenfor kommunegrensen.
Selve vielsen foregår ved at en av våre representanter leser en fastsatt tekst for borgerlig vielse. Deretter blir dere spurt om dere vil ha hverandre til ektefeller. Så erklærer kommunens representant dere som ektefolk. Til slutt undertegner dere, vitnene og vår representant vielsesprotokollen.
Hvis dere ønsker å utveksle ringer, er det fint om dere beskjed om det før seremonien starter. Ringene settes på når vi har erklært dere som ektefolk.
Brudeparet, forlovere og gjester bør møte opp 15 minutter før avtalt tid for vielsen. Dere må vente utenfor seremonirommet til dere sammen blir vist inn. Seremonirommet ligger ved resepsjonen/restauranten i hotellets første etasje.
Hele seremonien varer mellom 10 og 15 minutter.
Ja, det skal være to vitner til stede under seremonien. Dette er vanligvis forloverne, men det kan også være to andre myndige personer.
Ja. Rommet blir pyntet enkelt med lys og blomster. Om dere ønsker noe utover dette, må dere selv stå for det.
Det er mulig å bestille champagne ved hotellet.
Ja. Dere må gjerne ha musikk, diktlesning eller et annet kunstnerisk innslag under seremonien, men gi oss beskjed på forhånd. Alle slike innslag må dere betale og ordne selv.
Dette er deres dag, og dersom dere ønsker fotografering under og etter seremonien, står dere fritt til å ha med egen fotograf. Dette må dere betale selv.
Mange velger å pynte seg litt ekstra. Her er det imidlertid ingen fasit. Kle dere etter det som føles naturlig. Om dette er kjole og dress eller bare helt alminnelig tøy, spiller ingen rolle for oss. Husk at dette er deres dag!
Vielsen kan skje på norsk eller engelsk. Hvis én av dere er fremmedspråklig, må dere på forhånd avtale hvilket språk som skal brukes under seremonien. For andre språk må dere selv sørge for kvalifisert tolk.
Ja, selvsagt. I 2009 ble ekteskapsloven kjønnsnøytral og dermed kan to personer av samme kjønn også inngå ekteskap. Tidligere inngåtte partnerskap kan omgjøres til ekteskap ved søknad til folkeregisteret.
Ta kontakt med Skatteetaten på nett eller på telefon: 800 80000.