Ukrainere som innvilges midlertidig kollektiv beskyttelse bosettes med offentlig hjelp etter avtale mellom IMDi og den aktuelle bosettingskommunen på lik linje med andre flyktninger.
IMDi anmoder
IMDi har kartlagt hvor mange flyktninger kommunene har kapasitet til å bosette. Fredag 18. mars sendte IMDi anmodningsvedtak til kommunene.
Se oversikt over hvor mange de ulike kommunene er blitt anmodet om å bosette
Bosettingen vil i utgangspunktet skje på vanlig måte gjennom fordelinger i IMDinett. Kommunene kan også få flere henvendelser fra flyktninger som bor privat, eller som har funnet seg en bolig de ønsker at kommunen skal godkjenne
Avtale om selvbosetting etter avtale med kommune og IMDi
Denne ordningen går ut på at flyktninger som ikke har fått tildelt en bosettingskommune, finner en bolig selv.
Flyktninger som finner bolig på egen hånd, må ta kontakt med kommunen boligen ligger i for å avklare muligheter. Det er imidlertid ikke alle kommuner som tillater avtalt selvbosetting. Også kommuner som tillater det, har som regel bestemt hvor mange flyktninger totalt de skal bosette i løpet av året. Derfor kan det hende at kommunen ikke lenger har ledige plasser til flyktninger som finner bolig på egen hånd.
Hvis kommunen kan ta imot flyktningen, må kommunen avtale dette med IMDi. Kommunen kan deretter godkjenne husleiekontrakten.
Flyktninger som blir bosatt på denne måten inngår da i antallet flyktninger som kommunen har vedtatt å bosette. De beholder også retten til introduksjonsprogram og alle andre sosiale rettigheter.
Dersom flyktningen klarer seg uten økonomisk støtte eller introduksjonsprogram, står personen i utgangspunktet fritt til å bosette seg hvor som helst i landet. Vær oppmerksom på at for å ha muligheter til introduksjonsprogram -stønad og annen økonomisk bistand, må bosettingen skje gjennom avtale mellom kommunen og IMDi. En forutsetning for å bli bosatt med offentlig hjelp er at den det gjelder har fått innvilget midlertidig kollektiv beskyttelse.