Grønnsaker med tre slags dipp

Grønnsaker blir bedre når de er skåret i biter. Og særlig gode blir de når man har noe å dyppe dem i. Oppskriften kommer fra Geitmyra matkultursenter.

Barna kan være med på å skjære opp blomkål, paprika, gulrøtter, agurk, brokkoli eller andre grønnsaker i passende biter og røre sammen dipp. Du kan kutte opp grønnsakene dagen før, pakke dem i et fuktig kjøkkenhåndkle i en tett boks og sette den i kjøleskapet. Da holder de seg friske til neste dag. Da er det bare for barna å dyppe og knaske når de kommer fra skolen.

Hummus  - dipp versjon 1

Hummus kommer opprinnelig fra Midtøsten. Oppskriften varierer litt ut i fra de ulike stedene hvor den lages. Men hovedingrediensen er kikerter. Hummus kan serveres som tilbehør til middagen, som pålegg, eller som grønnsaksdipp.

Passer til 20 personer

  • 5 bokser kikerter
  • 6-10 fedd hvitløk, etter smak
  • 2 ss malt spisskummen
  • 2 ts paprikapulver
  • 4 dl olivenolje
  • ½ - 1 sitron, saften av
  • 1-2 ts salt

Slik skal du gjøre:

  • Sil vannet av kikertene.
  • Skrell og hakk hvitløken.
  • Kjør kikerter, hvitløk, krydder og olje i en blender til du får en glatt blanding, eller bruk en stavmikser.
  • Smak til med salt og sitronsaft

Tips: Prøv å smakssette hummusen med tahini, som er vanlig i Midtøsten. Tahini er sesamfrø som er malt til en pasta.

Yoghurtdipp med urter dipp versjon 2

Yoghurtdipp passer godt til grønnsaker, men passer også godt til grillmat og for eksempel lammekebaben på side 16. Der er ingen regler for hvilke urter dere kan bruke. Bruk det dere har og smak dere frem til deres helt egen versjon!

Passer til 10 personer

  • 5 dl gresk yoghurt
  • 3 ss tørkede krydderurter (for eksempel gressløk, persille, oregano eller koriander)
  • 2-3 fedd hvitløk
  • ½ ts salt

 

Slik skal du gjøre:

  • Ha yoghurt i en bolle
  • Skrell og finhakk hvitløken
  • Finhakk de friske urtene, eller knus de tørre i en morter
  • Knus krydderne sammen med hvitkløken i en morter
  • Bland alt godt sammen og smak til med salt

 

Tips! Dere kan også bruke finhakkede friske urter. Får dere ikke tak i gresk yoghurt kan dere bruke yoghurt naturell.

Tzatziki-dipp versjon 3

Tzatziki forbindes ofte med Hellas, men en variant av samme oppskrift finnes i mange land, fra Bulgaria til India.

Passer til 10 personer

  • 5 dl gresk yoghurt
  • 2-3 fedd hvitløk
  • 1 agurk
  • ½ ts salt

 

Slik skal du gjøre:

  • Riv agurken og klem ut så mye vann du kan
  • Finhakk eller knus hvitløken
  • Bland ingrediensene i en bolle
  • Smak til med salt

Kilde: Geitmyra matkultursenter for barn

"Juniorkokk på AKS Mataktiviteter for mer matglede og språklæring i Aktivitetsskolen"

Kontakt

  • Horten Kommune
    Postboks 10,
    3191 HORTEN
  • Besøk
    Teatergata 11
    3187 HORTEN
  • Telefon
    33 08 50 00
  • E-post
    postmottak@horten.kommune.no
  • Åpningstider
    Hverdager kl. 08.00-15.00,
    onsdager kl. 08.00-14.00
  • Organisasjonsnummer
    964 951 284