Fysisk aktivitet skole

Fysisk aktivitet fremmer helse, gir overskudd og er et viktig og veldokumentert virkemiddel i forebygging og behandling av over 30 ulike diagnoser og tilstander. Det foreligger overbevisende dokumentasjon om en rekke helsegevinster ved regelmessig fysisk aktivitet i alle aldersgrupper.

 

 I 2014 lanserte Helsedirektoratet nye anbefalinger for fysisk aktivitet for barn unge, voksne, eldre, gravide og kvinner etter fødsel. Anbefalingene er tydeligere enn tidligere og HOPP jobber for at alle barn og unge i Horten kommune skal ha minimum 60 minutter fysisk aktivitet daglig. Det satses særlig på å redusere stillesitting i barneskole.

 

HOPP – læring

  • Faglig fysisk aktivitet er satt i system på 1. trinn - 7. trinn. Dette er en undervisningsmetode, forankret i L-06 (http://www.udir.no/laring-og-trivsel/lareplanverket/finn-lareplan/) og HOPP, som brukes i Hortenskolen for økt læringsutbytte, bedre fysisk og psykisk helse og bedre læringsmiljø. Ved oppstart av HOPP – læring høsten 2015, har hovedfokus vært basisfagene( norsk, engelsk og matematikk).
  • Horten kommune har som målsetting at HOPP - læring skal bli gjennomført minimum 30 minutter hver dag. HOPP-læring kan deles opp i mindre (5 – 15 min) økter slik at man får flere hoppøkter i løpet av en dag. Aktivitetene skal i hovedsak (ca. 80 %) være preget av moderat til høy intensitet, men aktiviteter som inneholder balanse- og motoriske øvinger, er også en del av hopp - læringen. Skolen har også andre, slik som aktiviteter i friminuttene, kroppsøving og lovpålagt fysisk aktivitet for 5. – 7.trinn. Når vi legger dette til, mener Horten kommune at vi ivaretar Helsedirektoratets anbefaling om minimum 60 minutter aktivitet hver dag.

Materiell

  • Hver skole har eget utstyr som brukes ved gjennomføringen av HOPP – læring. ”Pakkene” er utviklet av ressursgruppen (lærere), og inneholder egenprodusert materiell samt innkjøpt utstyr fra eksterne leverandører. Utstyrspakkene utvides og videreutvikles fortløpende.

Felles elektronisk aktivitetsbank / idebank tilgjengelig for alle ansatte

  • HOPP har til nå utviklet en stor mengde pedagogisk materiell som benyttes i HOPP læring. Det samme skal skje for barnehager og SFO gjennom lærende nettverk. Mye av materiellet kan brukes på tvers av målgruppene. Det skal være til informasjon og inspirasjon, og være raskt tilgjengelig for å kunne drive spontan aktivitet med barna. Her ligger også bilder og videoer fra enkelte aktiviteter. Aktivitetsbanken er under utvikling.

Aktivitetslederkurs for SFO-ansatte 

  • Det avholdes årlige kurs for alle SFO-ansatte med opplæring i organisert lek med vekt på fysisk aktivitet.
  • Målet er å legge til rette for mer organisert fysisk aktivitet på SFO for alle barn.
  • Skal stimulere til mer inkluderende aktiviteter, hvor alle barn kan delta, og sekundært inspirere barn til å drive med organisert idrett og aktiviteter på fritiden.

Lærende nettverk – ”Best practice”

  • På bakgrunn av ulik kompetanse og fokusområder for den enkelte SFO, er det viktig å etablere en ”minimum felles standard”. Det vil si hva Horten kommune forventer skal skje daglig, ukentlig og på årsbasis, når det gjelder fysisk aktivitet i SFO.
  • Det er derfor nedsatt grupper med ansatte fra de ulike SFO som skal lære av hverandre og dele gode ideer og innspill til ulik type fysisk aktivitet. Gruppen skal møtes 4 ganger i året og skal også ha ansvaret for å oppdatere den elektroniske aktivitetsbanken.

Kontakt

  • Horten Kommune
    Postboks 10,
    3191 HORTEN
  • Besøk
    Teatergata 11
    3187 HORTEN
  • Telefon
    33 08 50 00
  • E-post
    postmottak@horten.kommune.no
  • Åpningstider
    Hverdager kl. 08.00-15.00,
    onsdager kl. 08.00-14.00
  • Organisasjonsnummer
    964 951 284