Lus, omgangssyke og skabb

LUS

Det viktigste når lus er oppdaget på skolen, er å undersøke barnet ved å kjemme håret med en lusekam.

Kjemmingen må utføres systematisk og grundig hver dag eller annenhver dag i 12-14 dager. Metoden er best egnet på barn med kort eller mellomlangt, rett eller bølget hår. Ved kjemming med lusekam skal håret være vått og gjerne tilsatt balsam for å lette greingen. Et håndkle bør plasseres over skuldrene for å fange opp lus og egg som faller ned. Håndkledet og kammen må vaskes ved 60 ºC eller fryses ned i minst fire timer for å drepe lus og egg. Kontroller håret, gjerne daglig, i tre uker etter siste behandlingsdag.

Ved kjemming av tørt hår blir håret og kammen statisk elektriske, og små lus kan fyke fra kammen og tilbake i håret. De store lusene flytter seg raskere i tørt enn i vått hår og kan krype inn i hårpartier som nylig er gredd. Under kjemmingen ramler de store lusene fra kammen og ned på personens skuldre, og kan krype opp i håret igjen. Det er derfor viktig å ha et håndkle over skuldrene slik at lusene kan oppdages og fjernes.

 

OMGANGSSYKE (NOROVIRUSINFEKSJON)

Symptomer

Det tar 12-48 timer fra man blir smittet til man blir syk. Symptomene, som varer fra 1-3 døgn, er akutt innsettende kvalme, oppkast, magesmerter og diarè. I tillegg opplever mange influensaliknende symptomer som feber, muskel- og leddverk og hodepine.

Behandling

Det finnes ingen behandling mot norovirus infeksjonen, men man kan lindre symptomer og forebygge komplikasjoner. Det er viktig med god pleie og rikelig med drikke.  Apotekene gir god informasjon om væskeerstatning.

Smitte

Norovirus smitter på flere måter:

  • fra person til person (via uvaskede hender)

  • via kontakt med forurensede overflater (dørhåndtak, vannkraner på vasker og lignende)

  • via oppkast

    • via forurensede matvarer eller drikkevann

Forebygging

God hånd- og kjøkkenhygiene er viktig for å forebygge smittespredning av norovirus. Hendene bør vaskes ofte og grundig med såpe og rennende vann. De syke er mest smittsomme mens de har oppkast og diarè, men de er også smittsomme i en kort periode før symptomstart og et par dager etter tilfrisking. Det er uklart hvor lenge immunitet etter gjennomgått infeksjon varer.

 

SKABB

Skabb er en ufarlig, men plagsom hudsykdom som er forårsaket av skabbmidden. Midden er 0.3 - 0.5 med mer lang. Hunnmidden graver overfladiske ganger i huden hvor den legger egg som klekkes som larver etter 3-4 døgn. En smittet person merker de først symptomene først når kroppen begynner å reagere allergisk på midden.

Smittemåte

Smitten skjer oftest ved direkte hudkontakt av litt lengre varighet. Den kan i sjeldne tilfeller smitte via sengklær hvis det er kort tid siden den smittede brukte sengetøyet. Skabb er ikke forbundet med dårlig hygiene.

Symptomer

De vanligste symptomene er kløe, spesielt om natten, samt hudutslett og kloremerker på grunn av kløen. Utslettet kan være små kløende nupper eller blemmer. Starter gjerne på hendene, mellom fingrene og rundt håndledd, senere på andre steder av kroppen. Tiden fra man blir smittet til man får symptomer med kløe tar fra 2 – 6 uker. Dersom man tidligere har hatt skabb vil symptomene komme betydelig tidligere, 1 – 4 dager.

Diagnostikk

Skabb kan ligne mange andre hudsykdommer. Hvis man mistenker at man har skabb må man kontakte lege for å få avklart om det er skabb.

Behandling

Skabb forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles. Alle i samme husstand bør behandles samtidig selv om de ikke har kløe. Effekten av behandlingen er god ved riktig gjennomført behandling.

Det kan klø flere uker (opptil 6 uker) selv etter en vellykket behandling. Dersom kløen ikke avtar gradvis må man undersøkes på nytt. Man kan komme tilbake til barnehage, skole og arbeide dagen etter at behandlingen er igangsatt.

Behandling av klær/ tekstiler

Midden dør etter 2-3 dager i tørt miljø ved romtemperatur, slik at det er unødvendig med tiltak utover vanlig rengjøring og vask av brukt tøy/sengetøy:

Sengetøy, klær og håndklær som har vært nær huden, vaskes på 60°C.

Tøy som ikke tåler dette, kan henges bort og ikke brukes på 5 dager.

Tiltak i barnehage/skole

Smittefaren opphører raskt ved behandling. Barn kan gå i barnehage eller skole dagen etter at behandlingen er igangsatt. I perioder hvor det går skabb (eller lus) er det fornuftig at barna ikke bytter luer, votter eller andre klær.

Gi beskjed til kontakter

Gi beskjed til familie, venner, skole, barnehage eller andre nærkontakter. Det er viktig at alle nærkontakter blir informert og undersøkt.

Artikkelliste

Kontakt

  • Horten Kommune
    Postboks 10,
    3191 HORTEN
  • Besøk
    Teatergata 11
    3187 HORTEN
  • Telefon
    33 08 50 00
  • E-post
    postmottak@horten.kommune.no
  • Åpningstider
    Hverdager kl. 08.00-15.00,
    onsdager kl. 08.00-14.00
  • Organisasjonsnummer
    964 951 284