Til deg som er ungdomsforelder

Bilde av ungdom

Kjære foresatt og forelder, Barn og ungdom i Horten er ikke så ulike andre steder i Norge. I gruppen 6.-10 trinn er det ikke uvanlig å teste ulike grenser.  Her har vi samlet litt informasjon til deg som kan være nyttig.  

Testing av grenser noe vi også opplever i Horten. Barn og ungdom i Horten tester ut ulik adferd både på nett og ute når de samles. Det er en krevende tid for foreldre å ha oversikt over og derfor ønsker kommunen å samle informasjon som kan være til hjelp for deg som har barn og ungdom hjemme. 

Snitching - en utfordring blant ungdom som du må være klar over

Denne aldersgruppen møter en del utfordringer i samhandling med andre. Det å bli likt og bli akseptert oppleves som svært viktig. Det vil derfor være mange unge som føler seg presset til å gjøre ting de ellers ikke ville vært med på, og som de vet er galt. 

Det å snakke med voksne oppleves som svært vanskelig for en del unge i dag, da de er redde for å bli stemplet som snitch (sladrehank). Det å bli stemplet som «snitch» kan medføre at man blir utsatt for trusler og blir utstøtt av gruppa. Dette gjør at mange ikke sier i fra når de ser eller vet om uheldige hendelser både på nett og når de er ute. Dette gjør det vanskelig for voksne å veilede de unge i situasjoner de synes er vanskelig. Vi anser det som viktig at voksne har kunnskap om hva som skjer blant barn og unge i dag, og at de snakker med dem om ulike tema uavhengig om man tror at egne barn er med på eller blir utsatt for dette. 

  • Noen kommer til å dele nakenbilder el. ukritisk.  
  • Mange sender hatefulle ytringer, trusler og lite hyggelige meldinger til hverandre. 
  • Noen blir lurt til å gjennomføre en "challenge" som kan innebære å stjele noe fra butikk eller person.  En challenge kan være å trues til å kysse skoene til noen, banke noen, skade eller ødelegge noe.  
  • Mange kommer til å filme og sende filmer av slossing/mobbing ol. 
  • Noen kommer til å bruke nett for å forsøke å få tak i alkohol og noen veldig få kommer til å forsøke å kjøpe hasj eller annen rus. 

Snakk med ungdommen din

Det er ikke lov og heller ikke greit å gjøre disse tingene. Snakk gjerne om hva det betyr å ikke si ifra, være medløper til vold, mobbing osv.  Vi voksne må være tydelige på at vi er her for å hjelpe de unge gjennom en vanskelig tid. Hvis uhellet først er ute, så må de vite at de kan komme til oss for å få støtte og hjelp.  

Horten kommune og Politiet ønsker at alle foreldre er oppmerksomme at dette skjer over hele landet og mange barn er borti dette i noen grad på et tidspunkt. Vi ønsker at foreldre snakker om å ikke la seg overtale til noe, om å stå sammen som gode venner og oppnå tilhørighet på gode måter. Hva er et godt vennskap? Ha tydelige grenser hjemme om hva som er lov. Vi ønsker at foreldre i større grad tør å ta kontakt med hverandre. Er du bekymret så er det garantert noen andre foreldre som er det også.  

Hvordan sette grenser for ungdom?

Kontakt

  • Horten Kommune
    Postboks 10,
    3191 HORTEN
  • Besøk
    Teatergata 11
    3187 HORTEN
  • Telefon
    33 08 50 00
  • E-post
    postmottak@horten.kommune.no
  • Åpningstider
    Hverdager kl. 08.00-15.00,
    onsdager kl. 08.00-14.00
  • Organisasjonsnummer
    964 951 284