Tilsyn og opprydding private avløpsanlegg

Horten kommune er i gang med et omfattende arbeid med tilsyn og opprydding av private avløpsanlegg. Dette er en lovpålagt oppgave som må gjennomføres av alle kommuner i Norge.

Bakgrunn for opprydding i spredt avløp

Utslipp av avløpsvann fra private avløpsanlegg utgjør en betydelig del av forurensning til vann og vassdrag. Avløpsvann består av organisk materiale og næringsstoffer, som kan føre til eutrofiering (overgjødsling) av vannet. Avløpsvann inneholder også bakterier og miljøgifter, noe som kan gjøre vannet uegnet til blant annet drikkevann og badevann.

I Norge har vi gjennom vannforskriften, som er den norske gjennomføringen av EUs vanndirektiv, forpliktet oss til miljømål om ha godt vannmiljø i alt vann som bekker, elver, innsjøer, grunnvann og sjøvann. I Horten kommune er miljøtilstanden i mer enn 80 prosent av våre vassdrag og kystvann for dårlig. Det er krav om å gjennomføre en rekke tiltak, hvor tilsyn og opprydning av private avløpsanlegg er et viktig tiltak for å sikre målet om godt vannmiljø. Du kan lese mer om dette på kommunens hjemmeside her. Se også klima- og miljøministerens forventningsbrev til kommunene for å redde Oslofjorden.

I Horten kommune har vi ca. 600 private avløpsanlegg. Flere av disse anleggene ble etablert for mange år siden og tilfredsstiller ikke lenger dagens krav til rensing og utforming. Det kan ha kommet nye krav og ny kunnskap, og det har skjedd en stor utvikling i tekniske løsninger for små avløpsanlegg de siste tiårene. Samtidig bruker husholdningene i dag mye mer vann enn hva som var vanlig i forrige generasjon. Det betyr at kommunen som forurensningsmyndighet for utslipp av mindre avløpsanlegg må pålegge anleggseiere å oppgradere private avløpsanlegg for å overholde gjeldende krav og rensekrav i lokal forurensningsforskrift og forurensningsforskriften kapittel 12.

Strategi og handlingsplan for opprydding i spredt avløp

Kommunestyret vedtok i 09.04.2019 en handlingsplan for opprydding av spredt avløp og i tillegg detaljert handlingsplan 04.11.2020. Handlingsplanen gjør rede for Horten kommune sin strategi for opprydding av private avløpsanlegg. Planen inneholdt blant annet en beskrivelse av miljøtilstanden til vannforekomstene i kommunen, beskrivelse av tilstanden til anlegg i kommunen, lover og regelverk, samt saksgangen som gjelder når en anleggseier får pålegg om å utbedre anlegget sitt.

Det må tas stilling til om en opprydding skal skje ved oppgradering av avløpsanlegget, eller om avløpet skal tilknyttes kommunalt avløp. 

Det er vesentlig at en slik oppgradering eller tilknytning først skjer i områder hvor det negative forurensningsbidraget er størst til de ulike resipientene, og der avstanden til kommunalt avløpsnett er nærliggende. Hvilke områder som skal prioriteres skjer administrativt. Dette må sees i sammenheng med nye utbyggingsområder for kommunen, og hvilke områder som kan være aktuelle for tilknytning til kommunalt ledningsnett og sammenheng med andre tiltak og utbygginger kommunen gjør.

Der det ikke er aktuelt med tilknytning, vil de eiendommene som ikke har godkjent løsning i dag pålegges å oppgradere avløpsanlegget. Vi vil planlegge for at det skal kunne etableres felles avløpsløsning for flere eiendommer og hus der det er mulig. Det vil si at befinner det seg slike klynger, vil det bli gitt pålegg samtidig.

Gjennomføring av tilsyn og opprydding

Opprydding vil i utgangspunktet skje systematisk i ulike soner til ulik tid og pålegg gis samtidig områdevis, og i henhold til handlingsplanen. Det vil si eiendommer med utslipp innenfor Borrevannet nedslagsfelt vil bli prioritert først.

Fremdriften for gjennomføring av handlingsplanen er forsinket, da dette er arbeidet er ressurskrevende og kapasiteten har vært for lav. Det kom til nye ressurser i løpet av 2022 og det er siden jobbet aktivt med kartleggingsdelen av tilsynet, forbedring av eksisterende systemer og datagrunnlaget. Dette har resultert i bedre oversikt over anleggene med mulighet for systematisk oppfølging og oppdatert fremdrift for handlingsplanen. I et eget informasjonsskriv om gjennomføring av tilsyn og opprydding av private avløpsanlegg, er det beskrevet aktuelle tilknytningsområder og soner for opprydding avmerket i kart.

Dette informasjonsskrivet oppdateres fortløpende når ny informasjon foreligger.

De som blir berørt vil få informasjon når den tid kommer.

Det er dermed anbefalt å lese disse dokumentene og kontakte kommunen først, ved planlagte utbedringer/oppgraderinger på anlegg.  Dette for at vann og avløp vurderes helhetlig for å sikre gode løsninger på lang sikt, og unngå eventuell unødvendig bruk av ressurser for anleggseiere.

Tilsyn

Tilsyn = Kontroll + Reaksjon

Tilsynsaktivitetene skal sørge for at avløpsanleggene ikke fører til forurensning eller helseplager, og at alle krav i utslippstillatelsen tilfredsstilles. Dette er nødvendig for å oppnå kommunens vedtatte miljømål og kravene i vannforskriften. Tilsynet skal sikre brukerinteresser (drikkevann, jordvanning, bading / rekreasjon og fiske), biologisk mangfold og gode miljøforhold i vannforekomstene, samt gi sikkerhet for at investeringer foretatt av anleggseier gir riktig utbytte.

Tilsyn er dokumenttilsyn, og stedlig tilsyn ved behov.

Aktuelle tilsynsaktiviteter kan være:

  • Kontroll av anleggets tekniske tilstand ved tømming
  • Gå gjennom dokumentasjon og registreringer for det aktuelle anlegget, fortløpende oppdatering i databaser
  • Kontakte anleggseier, evt. sende ut spørreskjema hvis det er uklarheter
  • Kontroll og oppfølging av tømmerapporter, servicerapporter og årsrapporter
  • Vurdere tømmefrekvens og tilgjengelighet
  • Kontrollbesøk/inspeksjon (sjekke nå-situasjon)
  • Eventuell prøvetaking av utslipp og inspeksjon av utslippspunkt
  • Kontroll av forurensning, lukt eller annen sjenanse fra anlegget.
  • Tilsynsrapport
  • Oppfølging av eventuelle avvik og mangler, og dermed pålegg om retting

Avdekkes avvik/mangler, skal det utløses en reaksjon. Dette kan være informasjon til anleggseier, pålegg om utbedringer eller krav om ny utslippssøknad. Et tilsyn er ikke avsluttet før det er gitt tilbakemelding til forurensningsmyndigheten, skrevet en tilsynsrapport og evt. gitt et pålegg om tiltak til anleggseier.

Tilsyn gjennomføres systematisk og gjerne områdevis sett i sammenheng med handlingsplanen for opprydding. Imidlertid, siden flere tilsynsaktiviteter gjennomføres fortløpende uavhengig av opprydding i sone og tilknytningsområde, vil oppfølging av avvik/mangler kunne forekomme utenfor planlagt område og tidsrom avhengig av type mangel og alvorlighetsgrad.

Veiledning og informasjon til innbyggere

Det vil bli sendt ut informasjonsbrev i starten av større tilsynskampanjer, hvor vi også kan be om tilbakemelding/svar på spørsmål, og mulighet til å legge ved dokumentasjon/tegninger. Det er mulig for mottakeren av brevet å delta på eventuell befaring. Kommunen arrangerer også informasjonsmøter for anleggseiere i ulike områder der dette kan være hensiktsmessig. Informasjonsskrivet om gjennomføring av tilsyn og opprydding og hjemmeside vil bli fortløpende oppdatert med sist-revidert dato, ved ny info og endringer underveis i prosessen. Informasjon vil også kunne bli annonsert i andre medier som f.eks. kommunens facebook-side, nyhetssak på kommunens hjemmeside og lokale aviser.

Det tilstrebes å varsle befaring/kontrollbesøk på forhånd. Kommunen har likevel anledning til, som forurensningsmyndighet, å utføre befaring og kontrollbesøk uanmeldt.

Spørsmål om tilsyn og tilsynsgebyr

Kontakt

  • Horten Kommune
    Postboks 10,
    3191 HORTEN
  • Besøk
    Teatergata 11
    3187 HORTEN
  • Telefon
    33 08 50 00
  • E-post
    postmottak@horten.kommune.no
  • Åpningstider
    Hverdager kl. 08.00-15.00,
    onsdager kl. 08.00-14.00
  • Organisasjonsnummer
    964 951 284