Horten kommune viste seg fra sin grønne side

Horten kommune har denne uken presentert fire store grønne prosjekter for polske kollegaer. 

En delegasjon på ordførere og fagfolk fra 12 polske kommuner, den polske kommuneorganisasjonen (tilsvarende KS) og regionaldepartementet har med EØS-midler vært på studietur i Norge for å se miljøvennlige tiltak i praksis. Torsdag 16. november fikk de høre hvordan Horten kommune gjør sin del av det grønne skiftet. 

Alexander Tymczuk fra KS, oppvokst på Skoppum, ledet delegasjonen fra Polen. - Klikk for stort bildeAlexander Tymczuk fra KS.

Fire miljøprosjekter 

Delegasjonen ankom Horten etter en tur til både hovedstaden og «Den magiske fabrikken» på Sem. På Kulturhuset 37 fikk de en grundig gjennomgang av fire grønne prosjekter i kommunen: Miljølandsbyen på Skoppum, grønn mobilitet, digitalisering for bærekraftige løsninger og Horten lokalhandel (se omtale lenger ned i saken). Alexander Tymczuk fra KS, oppvokst på Skoppum, ledet delegasjonen fra Polen. Han synes det var stas å presentere hjembyen. 

 

- Nå bor jeg riktignok i Holmestrand, så for meg er ikke veien veldig lang. Men for våre polske kollegaer har det vært et spennende og lærerikt program, og jeg merker godt at de har blitt en sammensveiset gjeng underveis, forteller han. 

Klimapris og tilfeldigheter 

Det var prosjektet Horten lokalhandel som fikk ballen til å rulle i retning Horten. Tidligere i høst ble Horten, som et av fem prosjekter, nominert til prisen «Årets lokale klimatiltak» av Miljøstiftelsen Zero, KS og Kommunalbanken. Horten fikk med «Horten lokalhandel» som kjent 3.-plassen i kåringen.  

Pia Harritz Torchio fra Horten kommune

- Jeg oppdaget det litt tilfeldig, men Horten lokalhandel fattet umiddelbart min interesse og jeg tok kontakt med Pia (Harritz Torchio) så fort jeg kunne, forteller Tymczuk. 

Ledet av nevnte Harritz Torchio ble det stablet et program på beina som viste Horten fra sin grønneste side. Harritz Torchio og Britt Viljugrein holdt hver sine foredrag, før delegasjonen rundet av besøket i Horten med en tur innom Horten Frivilligsentral der Cathrine Eriksen presenterte utlånsordningen BUA. 

 

Disse prosjektene ble presentert: 

Miljølandsby på Skoppum 

Dette er et pågående, miljøvennlig boligprosjekt der det i første omgang skal bygges fem boliger. Stikkordene er bruk av kostnadseffektiv og framtidsrettet teknologi, som igjen vil gi redusert energiforbruk i boligene. Bygningene bygges i moduler av kortreist massivtre, som igjen gir et lavere klimagassutslipp enn stål og betong. I tillegg brukes solfangere til oppvarming​ og lagring av energi i bakken til bruk om vinteren​.  

Grønn mobilitet 

Horten var første kommune i Vestfold til å åpne en offentlig fyllestasjon for biogass. Den kommunale bilparken er i stor grad drevet av dette klimanøytrale og bærekraftige drivstoffet. Horten kommune er også deleier i «Den Magiske Fabrikken». Hit fraktes matavfall og husdyrgjødsel fra kommunene i Vestfold og Grenlandsområdet, før de omdannes til biogass, og fraktes tilbake til Horten. Med andre ord, sirkulært, kortreist og svært nyttig.  

I tillegg gir biogass-stasjonen på Langgrunn rask tilgang for beredskap i situasjoner hvor strøm ikke er tilgjengelig. 

Digitalisering for bærekraftige løsninger 

Med krefter i egne rekker og samarbeid med lokale og regionale aktører, har Horten kommune kommet langt i utvikling av smarte sensorer som dekker en rekke bruksområder. Du har kanskje sett badetemperaturene på våre hjemmesider? Dette er bare toppen av isfjellet. Sensorene, og den egenutviklede plattformen, kan spore alt fra lekkasjer og blokkeringer, radon, temperatur og inneklima, snødybde eller behov for søppeltømming, lys i idrettsanlegg og kommunale bygninger, pasientsikkerhet og behov for renhold. Til sammen er det et kjempepotensial for lavere driftskostnader, unødvendig kjøring, mindre svinn og mulighet til å bruke ressurser der de har mest effekt.  

Horten lokalhandel 

Bakgrunn for prosjektet er et politisk vedtak om at kommunen skal kjøpe inn minimum 15 prosent økologisk mat. Horten kommune ville gjøre det lettere for barnehager og skolefritidsordninger å få tilgang til økologisk lokalproduserte frukt og grønnsaker. Dette ble til tiltaket Horten Lokalhandel, som Involverer lokale bønder, inkluderende arbeidsliv, fagpersoner og private og kommunale barnehager og skolefritidsordninger​ i kommunen:  

  1. Lokale bønder legger ut tilgjengelige sesongvarer på en digital plattform  
  2. Barnehager og SFO-er legger inn bestillinger​ 
  3. Dagsenteret i Kongeveien håndterer og kjører ut varene  

 

Med kortreist, sesongbasert frukt- og grønnsaker støtter kommunen lokalt næringsliv og bidrar til lavere klimaavtrykk med mindre transport. Som et supplerende tiltak veileder organisasjonen Matvalget barnehagene og skolefritidsordningene i praktisk bruk av råvarer. Dette skal bidra til å ytterligere redusere matsvinnet.  

Telemarksforskning følger konseptet for å identifisere suksessfaktorer og bidra til at det på sikt kan videreføres til andre kommuner. Og hvem vet, kanskje flere polske kommuner kan ta dette med seg inn i sin forvaltning? 

Kontakt

  • Horten Kommune
    Postboks 10,
    3191 HORTEN
  • Besøk
    Teatergata 11
    3187 HORTEN
  • Telefon
    33 08 50 00
  • E-post
    postmottak@horten.kommune.no
  • Åpningstider
    Hverdager kl. 08.00-15.00,
    onsdager kl. 08.00-14.00
  • Organisasjonsnummer
    964 951 284