Beskytt hjemmet ditt mot oversvømmelse:
Hus med taknedløp tilknyttet avløpsnettet kan oppleve at avløpsvann kommer opp av slukene i kjelleren ved kraftig regn eller snøsmelting. Avløpsvannet består normalt av både spillvann (kloakk) og overvann (regn- og smeltevann fra drenering og taknedløp).
Forhindre forurensning:
Når det regner mye eller snøen smelter, kan ikke de kommunale ledningene håndtere alt vannet, og noe kan ende opp i naturen, noe som forurenser og er uønsket for bade- og friluftsliv.
Økonomisk:
Det er dyrt å pumpe og rense avløpsvannet, så det er økonomisk å minimere mengden rent vann som går til renseanlegget.
Håndter vannet lokalt:
Takvann og overflatevann bør håndteres lokalt, enten ved å infiltrere i grunnen, lede bort i eget avløp til vassdrag, eller fordrøyes. Det kreves kommunalt samtykke for å koble dette til kommunens ledninger. Det er som oftest kun dyp drenering som kun leder dreneringsvann fra vanlig bolig som kan tillates tilknyttet kommunens rørsystem.
Hold vannet på egen tomt:
Målet med å kappe taknedløpet er å holde vannet på egen tomt.
Hvis taknedløp går ned i bakken, men håndteres lokalt på egen eiendom, ønsker kommunen informasjon om dette.
Plikt til å kappe taknedløpet
Kommunen kan kreve at huseiere omlegger sin stikkledning når særlige grunner tilsier det. Erfaring med at abonnenter i bestemte områder får avløpsvann opp av slukene i perioder med intensivt nedbør eller snøsmelting, kan være en slik særlig grunn.
Kommunens adgang til å kreve at eier av stikkledning legger om denne, går frem av forurensningsloven § 22 annet ledd.
Les om hvordan du kan kappe taknedløpet i informasjonsbrosjyre om frakopling av taknedløp (PDF, 2 MB).