Utbrudd av kikhoste

Etter noen år med lite kikhostesmitte under pandemien, er kikhosten nå tilbake for fullt. Særlig i vår har det vært flere tilfeller enn vanlig for årstiden. Dette er omtrent som forventet etter en lang periode med strenge smitteverntiltak.

Smitte

Kikhoste smitter ved dråpesmitte og skyldes en bakterie som heter Bordetella pertussis. Sykdommen er svært smittsom blant uvaksinerte, og kan være alvorlig for spebarn. Heldigvis er de fleste vaksinert mot sykdommen. Vaksine reduserer i stor grad risikoen for å bli smittet, og gir mindre alvorlig sykdom for vaksinerte personer som likevel blir smittet. Vaksine tilbys gravide kvinner, og småbarn ved 3, 5 og 12 måneders alder. I tillegg tilbys alle en oppfriskningsvaksiner i 2. og 10. klasse. 

Kikhosten smitter gjennom hoste. Det går som regel syv til ti dager fra noen er smittet til sykdommen bryter ut. Den smitteførende perioden varer ca. tre uker etter at sykdommen har brutt ut, eller inntil fem dager etter påbegynt antibiotikabehandling. 

Symptomer er forkjølelsesliknende som hoste, feber og rennende nese som varer i ca. en uke. Deretter følger kraftige hosterier som kan vare i to til tre måneder.

 Anbefaler vaksinering

Familier med uvaksinerte barn eller barn under 1 år, bør være oppmerksomme å ta kontakt med fastlege ved mistanke om kikhoste. 

Vi oppfordrer foreldre som har takket nei til vaksinering av barna sine om å ta kontakt med helsestasjon, for å vaksinere sine ubeskyttede barn. 

Voksne som ikke har tatt påfyllingsdose med difteri/stivkrampe/kikhoste/polio de siste 10 årene bør vurdere å vaksinere seg. 

Nytt tilbud om kikhostevaksine til gravide

Gravide kan få gratis vaksine mot kikhoste fra svangerskapsuke 24. Folkehelseinstituttet anbefaler vaksine mot kikhoste til gravide for å beskytte barnet etter fødsel. 

Du kan få vaksinen fra uke 24 i svangerskapet. Den settes som hovedregel hos fastlege eller jordmor.

Les mer om tilbudet om gratis kikhostevaksine for gravide på FHI sine nettsider.

Folkehelseinstituttets råd til råd til befolkningen

  • Følg anbefalingene om vaksiner i barnevaksinasjonsprogrammet, og det nye tilbudet om kikhostevaksine til gravide
  • Husk å ta oppfriskningsdose hver 10. år
  • Kikhoste ligner på andre forkjølelser første uken, før den kraftige hosten starter. Kraftig hoste kan være kikhoste, og kontakt med lege må vurderes.
  • Ved påvisning av kikhoste, kan antibiotikabehandling som startes i løpet av de første 3 ukene mildne og forkorte sykdomsforløpet. Det gjelder personer i alle aldre.
  • Familier med spedbarn bør begrense besøk av personer som har forkjølelsessymptomer
  • Ha lav terskel for å oppsøke lege ved sykdom hos spedbarn under 3-månedersalder

Les mer om kikhosteutbruddet i Norge på FHI sine nettsider.

Kontakt

  • Horten Kommune
    Postboks 10,
    3191 HORTEN
  • Besøk
    Teatergata 11
    3187 HORTEN
  • Telefon
    33 08 50 00
  • E-post
    postmottak@horten.kommune.no
  • Åpningstider
    Hverdager kl. 08.00-15.00,
    onsdager kl. 08.00-14.00
  • Organisasjonsnummer
    964 951 284