Byliv, idyll og historie

Munchs hus i Åsgårdstrand. - Klikk for stort bildeMunchs hus i Åsgårdstrand.

Horten er rik på kystlinje, skog, kulturminner og historie og det er korte avstander mellom opplevelser og byliv. Hos oss kan du finne deg en spennende jobb, et godt sted å bo og et interessant sted å være.

 

HORTEN. Mulighetene er akkurat her.

Horten er en kystkommune med en kystlinje på 40 kilometer fra Tønsberg kommune i sør til Re kommune i nord. Vi har en fantastisk kyststi langs sjøen og mange andre flotte turområder i skog og mark, store grønne friområder og to flotte gjestehavner i Horten og Åsgårdstrand.  Horten kommune har to byer: Horten og Åsgårdstrand og tre tettsteder; Skoppum, Borre og Nykirke. Horten har et sjarmerende handelssentrum med gågåter og torg, hyggelige kafeer og levende uteliv. Åsgårdstrand har småbyidyll med små gallerier, kafeer og er et tiltrekkende sted for turister om sommeren. Kart over Horten kommune.

Historie

I Horten kommune finner du spor av bosetninger tilbake til steinalderen og vikinggravene på Borrehaugene viser at kommunen vår var et maktsenter i Vikingtiden. Lokalhistorisk senter er en sterk aktør i formidling av vår lokale historie.

Horten kommune bærer en stolt maritim historie. Åsgårdstrand hadde stor aktivitet med som utførselshavn for trelast på begynnelsen av 1800-tallet. Marines hovedbase ble flyttet til Karljohansvern i Horten i 1818 og lå der til 1963. Marinens hovedverft ble senere Horten Verft og eksisterte fram til 1987. De senere år har en rekke små bedrifter etablert seg i dette området og utviklet en næringspark.

Hortens byvåpen var det første byvåpen kong Haakon VII godkjente i 1907.

Natur og kultur

Åsgårdstrand er en idyllisk småby med et spesielt lys om har trukket kunstnere til byen fra slutten av 1800-tallet. Edvard Munchs sommerhus ligger fortsatt her i naturskjønne omgivelser slik det var da Munch levde og er i dag museum. Hans kjente motiver ”Pikene på broen”, ”Livets dans” og ”Sjalusi” er noen av kunstverkene han lagde her.

Vi har ett av verdens eldste marinemuseer der ubåten ”Utstein” ligger utenfor åpen for publikum, Preus fotomuseum, Borrehaugene med Midgard vikingsenter og Gildehallen som formidler vår vikingarv.

Vi har et rikt kulturliv formidlet gjennom kommunes eget Bakkenteigen kulturhus, og ikke minst alle våre festivaler som blir levende gjennom lokale krefter og engasjement for Horten. Vi kan med stolthet også kalle oss for festivalbyen når det yrer av folkeliv, artister, musikk, liv og røre spesielt i sommerhalvåret.

Norges eneste økologiske fengsel ligger på Bastøya. Den sjeldne Mistelteinen finner du overalt i Horten. Løvøya kapellet er en av få middelalderkirker som er gjenreist i Norge. På Løvøya finner du også de mest populære fiskeplassene i helse regionen.  

Næringsliv og studier

Hortens regionen er kjent for sin store konsentrasjon av elektronikkbedrifter. Industrien i området ligger i verdenstoppen innen anvendt mikro- og nanoteknologi. I kommunen ligger blant annet GE Vingmed Ultrasound, som produserer medisinske ultralydscannere og andre medisinske elektronikkinstrumenter, og Kongsberg Maritime, som produserer navigasjonssystemer, simulatorer med mer, Norspace , som produserer elektronikk for romfartsindustrien og SensoNor, som produserer sensorer for kollisjonsputer og dekktrykk.

På Bakkenteigen ligger Universitetet i Sørøst- Norge som et senter for innovasjon og forskning. Vi er stolte av den spennende utviklingen som skjer nettopp her.

Horten kommune = dugnad  og engasjement

I Horten kommune er det et stort frivillig engasjement blant innbyggerne. Vi har mange aktive lag og foreninger som bidrar til et sterkt sivilsamfunn. Det store spekteret av lag og foreninger viser seg spesielt i vårt tradisjonelle Borgertog på 17. mai som går gjennom Hortens gater. Det betyr også at det er en sterk dugnadsånd i kommunen vår som folk legger merke til. Horten frivillighetssentral koordinerer arbeid og dialog mellom frivillige, private og offentlige aktører. 

Befolkning

Vi har 27 600 innbyggere (pr. 2. kvartal 2022) der flertallet bor i Horten by. Horten har det høyeste utdanningsnivået i Vestfold og ligger på 14. plass i landet.
Mer fakta om befolkning i Horten finner du på Statistisk sentralbyrå.

Om kommunen

Horten kommune er delt inn i syv ulike kommunalområder og Kommunedirektør Finn-Øyvind Langfjell er den øverst administrative lederen for virksomheten. Kommunedirektøren leder den daglige driften på oppdrag for det folkevalgte kommunestyret. Mer informasjon om organiseringen av Horten kommune og organisasjonskart (PDF, 429 kB).    

Kontakt

  • Horten Kommune
    Postboks 10,
    3191 HORTEN
  • Besøk
    Teatergata 11
    3187 HORTEN
  • Telefon
    33 08 50 00
  • E-post
    postmottak@horten.kommune.no
  • Åpningstider
    Hverdager kl. 08.00-15.00,
    onsdager kl. 08.00-14.00
  • Organisasjonsnummer
    964 951 284