Hvorfor må vi bygge et nytt renseanlegg?
Mye av livet i Oslofjorden er borte, og tilstanden er kritisk. Fisken har nesten forsvunnet, og oppblomstringen av alger og lurv er i ferd med å fortrenge annet liv i fjorden. For høy tilførsel av nitrogen fra landbruket og kommunale avløp er en viktig årsak, og derfor har kommunene blitt pålagt å finne en løsning for nitrogenrensing av avløpsvann som kan være på plass innen utgangen av 2031.
- Vi er i en situasjon hvor vi dessverre allerede sitter på et renseanlegg som har gått ut på dato. Dette betyr at vi uansett ville fått store utgifter knyttet til oppgradering på Falkensten som er fra 1976, sier prosjektleder for nytt renseanlegg i Horten kommune, John Skjulhaug.
Hva er de ulike alternativene for et nytt renseanlegg?
Samlet sett vurderer Horten kommune fire forskjellige alternativer knyttet til Vestfoldsamfunnet:
- Bygge nytt renseanlegg på Falkensten for Horten alene
- Bygge nytt renseanlegg på Falkensten i samarbeid med Holmestrand
- Delta i et felles renseanlegg på Slagentangen sammen med de øvrige kommunene
- Inngå i et samarbeid om renseanlegg på Tofte sammen med de fleste kommunene rundt Oslofjorden.
Har man sjekket alle muligheter?
Statsforvalteren har pålagt Horten kommune å utrede mulighetene for nitrogenrensing – enten alene eller i samarbeid med andre kommuner. Denne utredningen er nå klar og sendt til Statsforvalter.
Sammen med Holmestrand, Tønsberg, Færder og Sandefjord har Horten kommune utredet forskjellige alternativer for å finne den beste løsningen for Vestfoldsamfunnet – enten at man bygger alene eller sammen.
Norconsult har vært ansvarlig for konseptvalgutredningen (en konseptvalgutredning er en utredning knyttet til samfunnsøkonomiske og miljømessige konsekvenser, gjort av fagfolk utenfor kommunen). Denne skal igjen kvalitetssjekkes av selskapet Multiconsult. Den foreløpige hovedkonklusjonen er at det mest samfunnsøkonomiske løsningen for Vestfoldsamfunnet er to renseanlegg – ett på Falkensten og ett på Vallø.
Her finner du Norconsult sin rapport (denne skal kvalitetssjekkes av Multiconsult). (PDF, 3 MB)
I tillegg til de alternativene som nå har blitt utredet av Norconsult, har det også blitt diskutert en mulighet om å samarbeide med kommunene lenger inn i Oslofjorden om et renseanlegg på Tofte på Hurumlandet. Dette alternativet er foreløpig ikke ferdig utredet, og foreløpig rapport på denne mulige løsningen er ventet klar 30. mai.
Hva er det Horten egentlig har sendt til Statsforvalter?
Horten kommune har i sin utredning vurdert hvilke konsekvenser det vil få dersom man må rense 70, 80 eller 85 prosent av nitrogenet fra avløpsvannet. Man har sett på utslippspunkt, forskjellige rensemetoder, energinøytralitet og mulighetene for samarbeid med andre kommuner.
I svaret til Statsforvalter har Horten kommune tatt utgangspunkt i å bygge et nytt renseanlegg på Falkensten alene. Dette for å kunne gi sikre svar på konkrete spørsmål fra Statsforvalter. Men det vil på ingen måte si at Horten kommune har tatt stilling til løsning.
- Vår oppgave er å utrede alle muligheter. Dette er til syvende og sist politikernes valg. Vår oppgave er å ta jobben med å gjøre valget så riktig som mulig ut fra den kunnskapen og de beregningene vi sitter på, sier kommunedirektør Finn-Øyvind Langfjell.
Hva koster det for meg?
Når det kommer til kostander knyttet til nytt renseanlegg er det bestemt fra statlighold at denne type avgifter, skal betales av innbyggerne selv (også kalt selvkost). Det betyr at det er vi som innbyggere som betaler for kostnadene knyttet forurensingen vi selv bedriver, blant annet ved å gå på do.
- Det er ingen tvil om at dette blir dyrt, og det er ikke en situasjon vi ønsker oss. Samtidig er det viktig å huske på at dette ikke bare gjelder oss i Horten, det gjelder for en hel landsdel. Oslofjorden krever en dugnadsinnsats, og det arbeides fra lokalpolitisk nivå med å få staten til å dekke hele eller deler av kostnadene, sier kommunedirektøren i Horten kommune.
Til syvende og sist avhenger alt av hvilket valg politikerne til slutt havner på.
Alt avhenger av hvilket valg politikerne våre til slutt havner på. I alternativet Falkensten finnes det for eksempel to muligheter, et for oss alene og et for et samarbeid med Holmestrand. Det er også sånn at vi vil bli avhengige av å legge en ny rørledning fra Åsgårdstrand, som også kan bli fordyrende. Før vi har alle utredninger, er det ikke grunnlag for å si noe helt sikkert om hva prisen faktisk blir.
Etableringen av et nytt renseanlegg vil medføre en merkbar kostnad for både innbyggere og næringsliv, men staten har pålagt oss å finne en løsning for nitrogenrensing – et nødvendig tiltak for å bidra til å redde Oslofjorden.
- Vi er avhengige av naturen og fjorden vår. Å få en ren fjord og sørge for fremtiden er en av de viktigste oppgavene vi har som kommune. En av kommunenes viktigste oppgaver overordnet er å sørge for å overlevere samfunnet vårt i god stand til våre etterkommere.
Politikernes valg
Det er kommunestyrene i de fem kommunene som skal vedta valg av løsning. Norconsults rapport blir en del av beslutningsgrunnlaget, og rapporten skal kvalitetssikres av Multiconsult før politikerne får saken til behandling i september.