Startskudd for demensvennlig samfunn

Horten kommune, ved ordfører Christina Bratli, inngikk i dag en avtale om at Horten skal bli en demensvillig by. Kontrakten ble underskrevet med Kurt Henning Johnsen, daglig leder i fylkeslaget til Nasjonalforeningen for folkehelsen.

-Det handler om å inkludere, om å legge til rette og om å forstå!

Det sier Johnsen Kurt Henning Johnsen, daglig leder i fylkeslaget til Nasjonalforeningen for folkehelsen, som 15. oktober orienterte eldrerådet i Horten om demensvennlig samfunn.

Anledningen? Horten følger nå etter mer enn halvparten av landets kommuner i arbeidet for et samfunn som tilrettelegger litt mer for at personer med demens kan leve mer selvhjulpne og aktive liv lengst mulig. Og med Horten kommune på lag er hele Vestfold representert!

Avtalen som ble skrevet under er gratis og inneholder kursmateriell og annen opplæring. 

Ikke bare kommunen

Å skape et demensvennlig samfunn krever at mange krefter ønsker å dra i samme retning. Horten kommune oppretter nå en arbeidsgruppe for rekruttering og opplæring av ansatte på steder som servicetorg, butikker, apotek, biblioteket, kollektivtrafikken, drosjenæringen, kafe og kafeer - kort sagt private og offentlige instanser der kundebehandling er en del av driften.  

Opplæringen består av et kurs på halvannen time der kursdeltakerne lærer hvordan møte personer med demens. Ved gjennomført kurs, får bedrifter i kommunen et klistremerke som viser at ansatte har kunnskap om personer med demens.

30. oktober holde skurset i kommustyresalen. Både næringssjefen i Horten kommune og Horten Næringsforum er med for å koordinere mellom kommune og privat næringsliv.

Hva er et demensvennlig samfunn?

Et demensvennlig samfunn handler om å inkludere personer med demens og deres pårørende. Et slikt samfunn gjør det enklere og tryggere for personer med demens å mestre hverdagslige aktiviteter.

Et mer demensvennlig samfunn er avgjørende for mange og bra for alle. Personer med demens blir mer selvhjulpne og kan leve aktive liv lengst mulig. Ved å bli møtt med respekt og forståelse, vil personer med demens og deres pårørende oppleve trygghet, frihet og verdighet. Kunnskapen bidrar til at arbeidshverdagen til personer i ulike serviceyrker blir enklere, og kommuner og servicenæringer som deltar får et positivt omdømme.

Les mer om demensvennlig samfunn på Nasjonalforeningen for folkehelsens hjemmeside